Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de grond of het water. Deze warmte wordt door een compressor ‘verpompt’ van lage naar hoge temperatuur, vandaar de naam. Deze compressor verbruikt hiervoor elektriciteit. Vergellijk het als een omgekeerde koelkast. Binnen in de koelkast wordt warmte onttrokken en is het koud. Buiten de koelkast wordt de onttrokken warmte afgegeven en is het warmer.

De warmtepomp maakt gebruik van natuurkundige principes, namelijk verdampen en condenseren. Bij het verdampen van een koudemiddel neemt de warmtepomp warmte op, die vervolgens wordt vrijgegeven bij het condenseren van de vloeistof. Elektriciteit wordt gebruikt om dit proces in gang te zetten en warmte uit de omgeving te genereren. De energie uit de omgeving dient als bron. Er zijn verschillende soorten bronnen:

- De buitenlucht
- De bodem
- Het grondwater

Lucht/Water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron. Warmte wordt onttrokken uit de buitenlucht doormiddel van een buitenunit. Deze warmte wordt afgegeven en getransporteerd doormiddel van het koudemiddel. Hierna wordt het afgegeven aan het cv-systeem/verwarmingssyteem. Veelgebruikte koudemiddelen bij Lucht/Water warmtepompen zijn R-410A en R32.

Een Lucht/Water warmtepomp kan bestaan uit een losse binnen- en buitenunit, maar de binnen- en de buitenunit kunnen ook samengevoegd zijn in één apparaat. Dit heet een monoblock.

Grond/Water warmtepomp

Een grond/water warmtepomp gebruikt de bodem als bron. Warmte wordt onttrokken uit de bodem doormiddel van buizen die in de grond liggen waardoor vloeistof circuleert (mengsel van water en glycol). Het zijn vaak verticale buizen die meer dan 100 meter diep in de grond gaan. Ook worden er weleens horizontale buizen gebruikt die rond 1 meter diep liggen. Deze buizen worden over een groter oppervlak ingegraven. De warmte die wordt onttrokken uit de bodem wordt via de binnenunit met een warmtewisselaar afgegeven aan het cv-systeem/verwarmingssysteem.

Het rendement van een Grond/Water warmtepomp ligt gemiddeld hoger dan andere warmtepomp systemen. De temperatuur diep in de grond is namelijk warmer en contanter dan de temperatuur in de stookperiode op de oppervlakte. Een bron met een hogere en constante temperatuur kan een hoger rendement opleveren.

De bron in de bodem moet onderhouden worden en daardoor wordt er aangeraden om te koelen met een Grond/Water warmtepomp. Door te koelen in de zomer, wordt de bron weer gevoed met warmte wat vervolgens in het eerst volgende stookseizoen weer gebruikt kan worden. Er kunnen meerdere woningen worden aangesloten op een bodembron.

Water/Water warmtepomp

Een Water/Water warmtepomp gebruikt grondwater als bron. Er moeten twee putten geboord worden. De ene put haalt 'warmer' water omhoog voor het verwarmen van de woning en de andere put vangt het koudere gebruikte water op. In de zomer moet er gekoeld worden en dan zal de put weer met 'warmer' water aangevuld worden. Er kunnen meerdere woningen worden aangesloten op een waterput als bron. Echter is er wel een vergunning benodigd om te mogen boren naar water.

Lees hier meer over de all-electric warmtepompen.

Gerelateerde FAQ's
1. Wat is een monoblock warmtepomp?
2. Welke verschillende koudemiddelen gebruiken warmtepompen?
3. Wat is een warmtepomp?
4. Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Heeft dit artikel geholpen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Loading...
Bedankt voor de feedback!