Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?
Type warmtepomp
Het type warmtepomp heeft invloed op het geluidsniveau. Het geluidsniveau van een water/water warmtepomp is lager dan dat van een lucht/water warmtepomp. De buitenunit van een lucht/water warmtepomp produceert gemiddeld tussen de 40 en 65 dB en een water/water warmtepomp produceert gemiddeld 30-50 db.
Hoeveel geluid maakt een lucht/water warmtepomp?
De buitenunit van een lucht/water warmtepomp produceert gemiddeld tussen de 40 en 65 dB aan geluid, afhankelijk van het type en de bedrijfsomstandigheden. Om geluidsoverlast te minimaliseren, is het essentieel om de juiste trillingsdempende maatregelen te treffen. Dit omvat het vergroten van de massa en oppervlakte onder de unit, evenals het gebruik van trillingsdempende rubbers of veren. Deze maatregelen helpen trillingen te verminderen en voorkomen dat trillingen en geluid zich verspreiden naar de omgeving.
Het geluidsniveau van de binnenunits van lucht/water warmtepompen zoals de Elga Ace en de Mercuria Ace is veel lager dan dat van de buitenunits. Het geluidsniveau is gemiddeld 37 db.
Let op: Over het algemeen wordt gesteld dat het geluidsniveau met 3 dB vermindert voor elke verdubbeling ( van 1 naar 2 meter, van 2 naar 4 meter) qua afstand van de buitenunit. Dit betekend dat het geluidsdruk/ waargenomen geluidsniveau halveert voor elke verdubbeling qua afstand van de buitenunit.
Het geluidsniveau van het binnendeel van een lucht-water warmtepomp varieert per merk en model, maar ligt meestal tussen de 25 en 35 dB(A). Dit is vergelijkbaar met een fluisterende koelkast of een rustig kantoor.
Het binnendeel bevat voornamelijk de circulatiepomp, die verantwoordelijk is voor het rondpompen van water in het cv-systeem. Over het algemeen is het binnendeel van een warmtepomp zeer stil (stiller dan een cv-ketel) en nauwelijks hoorbaar in een goed geïsoleerde ruimte.
Trilling geluid
Bij het plaatsen van een buitenunit op een plat dak is het belangrijk om rekening te houden met trilling geluid. Dit is vooral van toepassing bij houten daken, maar geldt ook voor betonnen daken. In beide gevallen is het noodzakelijk om de juiste trillingsdempende maatregelen te nemen. Het doel van deze maatregelen is om trillingen te verminderen. Dit bereik je door massa en oppervlakte te creëren, in combinatie met trillingsdempende veren of rubbers. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zware tegels onder de unit, rubberen voeten op deze tegels en trillingsdempende veren of rubbers tussen de voeten en de unit.