Wanneer schakelt mijn hybride warmtepomp over op de back-up?
Een hybride warmtepomp werkt samen met een back-upverwarming, die meestal een cv-ketel is, maar in sommige gevallen ook een elektrisch element kan zijn. Het systeem schakelt tussen de warmtepomp en de back-upverwarming op basis van vooraf ingestelde parameters, zoals buitentemperatuur, kosten en rendement.
Door de schakelmomenten juist af te stemmen, wordt een optimale werking van het systeem gewaarborgd. Dit zorgt niet alleen voor een efficiënte energieopwekking, maar voorkomt ook comfortklachten, zoals een onvoldoende verwarmde woning.
De grenzen van de schakelmomenten zijn in te stellen met de volgende parameters:
- HP000: Bivalente buitentemperatuur (fabrieksinstelling 15 graden)
- HP051: Minimale buitentemperatuur warmtepomp (fabrieksinstelling -15)
- HP061: Hybride modus (fabrieksinstelling Geen)
- HP030: Backup vertraging (fabrieksinstelling 0 minuten)

In bovenstaande afbeelding zijn de vaste schakelmomenten tussen de warmtepomp en de backup te zien. Lees hieronder de toelichting op de bovenstaande afbeelding.
De parameters HP051 en HP000 zijn standaard goed ingesteld vanuit de fabriek en hoeven niet aangepast te worden. De warmtepomp detecteert automatisch het optimale omschakelmoment, waardoor het systeem efficiënt en comfortabel blijft werken. Let op: Als de HP000 buitentemperatuur waarde (bivalente buitentemperatuur) te laag wordt ingesteld, bestaat het risico dat de warmtepomp niet genoeg verwarmingsvermogen levert bij koud weer. Dit kan leiden tot comfortklachten. Verander daarom de HP000 niet.
Schakelmomenten optimaliseren:
Wanneer de buitentemperatuur tussen de ingestelde waarden van HP051 en HP000 ligt, zijn er drie mogelijke verwarmingsmodi:
- De warmtepomp verwarmt de woning zelfstandig.
- De warmtepomp en de back-up verwarming werken samen.
- Alleen de back-upverwarming verwarmt de woning.
Welke modus wordt gekozen, hangt af van de instellingen van de hybride modusparameter (HP061). Lees hier meer over de hybride modus (HP061). Door HP061 goed in te stellen zorg je ervoor dat de warmtepomp het optimale schakelmoment aanhoudt, zonder risico op comfortklachten.
Doormiddel van de Back-up vertraging (HP030) is een potentiele verdere optimalisatiestap te zetten. Standaard is deze ingesteld op 0 minuten. Dit houdt in dat de warmtepomp een dynamische back-up vertraging aanhoud. Deze dynamische schakeling wordt geregeld doormiddel van HP047 (Vertraging minimale buitentemperatuur) en HP048 (Vertraging maximale buitentemperatuur).
Door de HP030-waarde te verhogen naar 60 of 120 minuten, wordt de inschakeling van de back-upverwarming uitgesteld. Dit betekent dat de warmtepomp gedurende deze periode zelfstandig de woning blijft verwarmen, zonder ondersteuning van de back-up.