Wat is waterzijdig inregelen?

In dit artikel behandelen wij het waterzijdig inregelen van een cv-installatie. In dit artikel gaan wij in op de volgende punten:

Wat is waterzijdig inregelen?

Bij waterzijdig inregelen stel je het cv-systeem zo af dat het verwarmingswater gelijkmatig wordt verdeeld over alle verwarmingselementen, waardoor het systeem in balans komt. Dit zorgt ervoor dat elk verwarmingselement op het juiste niveau wordt verwarmd, zoals hierboven beschreven. Een cv-installatie bestaat uit een warmtebron (zoals een cv-ketel of warmtepomp) en verwarmingselementen, zoals radiatoren, vloerverwarming of convectoren. Waterzijdig inregelen kan op twee manieren gebeuren: dynamisch of statisch.

Een mooi balans na waterzijdig inregelen
Een mooi balans na waterzijdig inregelen
Dynamisch waterzijdig inregelen

Bij dynamisch waterzijdig inregelen passen de waterstromen zich automatisch aan op basis van de warmtebehoefte in het systeem. Dynamische inregelventielen reageren op drukverschillen die ontstaan wanneer bepaalde radiatoren of verwarmingsgroepen worden afgesloten, zodat het systeem in balans blijft en de warmte efficiënt wordt verdeeld. Dit betekent dat het systeem continu in balans blijft, ongeacht hoeveel radiatoren open of dicht staan.

Statisch waterzijdig inregelen

Bij statisch waterzijdig inregelen wordt de waterstroom handmatig ingesteld en blijft deze constant, ongeacht hoeveel radiatoren open of dicht staan. Statische ventielen hebben een vaste instelling die niet verandert, zelfs niet als de vraag naar warmte varieert. Dit betekent dat het systeem in balans is onder vaste omstandigheden, maar niet automatisch wordt aangepast bij veranderingen in het verwarmingsgedrag.

In onderstaande video is het verschil tussen dynamisch waterzijdig inregelen en statisch waterzijdig inregelen goed weergeven.

https://www.youtube.com/watch?v=zOJgShzvrQM

Waarom waterzijdig inregelen?

Een waterzijdig ingeregelde cv-installatie verbruikt minder energie, wat gunstig is voor je energierekening. De verwarmingselementen ontvangen precies de hoeveelheid warmte die nodig is, niet meer en niet minder. Dit kan leiden tot een energiebesparing van 5% tot 10%. Bovendien verbetert het comfort in huis, doordat de verschillende ruimtes tegelijkertijd op de gewenste temperatuur komen.

Vereisten voor waterzijdig inregelen

Voordat je begint met waterzijdig inregelen, is het belangrijk dat de cv-installatie in goede staat is en correct is aangesloten. Dit houdt in dat de leidingen de juiste diameter moeten hebben en dat de radiatoren, convectoren of vloerverwarmingsverdeler geschikt moeten zijn voor de manier waarop je de installatie wilt gebruiken (lage, middelhoge of hoge temperatuur). Daarnaast moeten er worden voldaan aan de volume- en doorstromingeisen van het verwarmingstoestel.

Wat heb je nodig bij waterzijdig inregelen?

Het waterzijdig inregelen kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Hieronder staan de benodigde onderdelen. Per radiator is er in principe één onderdeel nodig. Afhankelijk van het type verwarmingstoestel heb je een van de volgende onderdelen nodig:

  • Instelbare (dynamische) kraan – voor cv-ketels of oliegestookte ketels.
  • Instelbare (statische) kraan – voor warmtepompen.
  • Voetventiel (statisch) – voor warmtepompen.
Een instelbare radiatorkraan
Een instelbare radiatorkraan
Een voetventiel
Een voetventiel
Via de radiatorkraan

Door de dop van de radiatorkraan te verwijderen, kun je het binnenwerk zien. Hier
bevindt zich een draaischijf die kan worden ingesteld met een speciale
inregelsleutel. Het nadeel van deze methode is dat elk radiatormerk een andere
sleutel gebruikt, wat het instellen lastig kan maken. Bovendien bieden niet
alle radiatorkranen de mogelijkheid om ingeregeld te worden.

Met het voetventiel

Het voetventiel bevindt zich onderaan de radiator in de afvoerleiding, waar het water de radiator verlaat. Hoe verder je het voetventiel dichtdraait, hoe minder warm water er door de radiator stroomt. Dit vergroot het temperatuurverschil tussen de aanvoer en retour, maar vermindert de warmteafgifte van de radiator aan de ruimte.

Dynamisch waterzijdig inregelen is energiezuiniger voor een cv-ketel, omdat de totale waterstroom in het systeem afneemt wanneer radiatoren worden afgesloten. Hierdoor zal de cv-ketel verder terugmoduleren, wat leidt tot een lager energieverbruik.

Dynamisch waterzijdig inregelen is bij een warmtepomp ook mogelijk, op voorwaarde dat er een parallel buffervat aanwezig is. Zonder dit buffervat kunnen er problemen met de waterstroom ontstaan wanneer bepaalde groepen of radiatoren worden afgesloten.

Hoe doe ik waterzijdig inregelen?

Controleer alle radiatoren in de woning en pas de instelbare kranen of voetventielen toe. Voor sommige methoden zijn speciale sensoren, apparatuur en berekeningen nodig om te bepalen hoe snel het water door een radiator of vloerverwarming moet stromen. Er zijn verschillende methoden om waterzijdig in te regelen, waaronder:

  • De temperatuurmethode;
  • De vóórinstelmethode;
  • De ultrasone methode.
De temperatuurmethode

Bij de temperatuurmethode stel je de inregeling af op een temperatuurverschil van ongeveer 0,8 graden Celsius tussen de aanvoer- en retourtemperatuur van een radiator. Je voert deze methode uit terwijl de cv-ketel of warmtepomp in werking is. Dit betekent bijvoorbeeld dat als er 30 graden Celsius aanvoertemperatuur in de radiator gaat, de retourtemperatuur rond de 24 à 25 graden Celsius ligt.

Deze methode is de eenvoudigste, omdat je alleen een digitale meter nodig hebt om deze uit te voeren. Het is echter ook de minst nauwkeurige methode.

De voorinstelmethode

Bij de voorinstelmethode wordt het systeem ingeregeld door de radiatoren en vloerverwarming door te rekenen. Er zijn verschillende applicaties beschikbaar waarin je de afmetingen van de radiatoren en vloerverwarming kunt invoeren. Deze programma's geven vervolgens aan wat de waterstroom en instellingen van de instelbare kraan of het voetventiel moeten zijn. Deze methode kan worden uitgevoerd zonder dat de cv-installatie in bedrijf is.

De ultrasone methode

Als je het verwarmingssysteem perfect wilt inregelen, moet dit gebeuren met specialistisch gereedschap. Bij de ultrasone methode wordt de volumestroom of massastroom gemeten met geavanceerde apparatuur. Op basis van deze metingen wordt de juiste instelling bepaald. Dit is een van de meest nauwkeurige methoden voor waterzijdig inregelen. Echter, veel installateurs hebben deze geavanceerde apparatuur niet tot hun beschikking, waardoor dit een vrij specialistische methode is.

Gerelateerde FAQ's
1. Hoe werkt een warmtepomp?
2. Kan ik koelen met een warmtepomp?
3. Wat is het verschil tussen actief en passief koelen?
4. Hoe verbeter ik mijn afgiftesysteem?

Heeft dit artikel geholpen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Loading...
Bedankt voor de feedback!